İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyeleri “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” Listesinde

Elsevier’in lider hakem denetimli akademik literatür platformu ScienceDirect’in “PLOS Biology” isimli dergisi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” makalesi yayınlandı.  İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa öğretim üyeleri, dünyanın en başarılı bilim insanları listesinde yer alarak önemli bir başarıya imza attılar.

Merkezi Amerika’da bulunan Stanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda gerçekleştirilen “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” araştırma sonuçları açıklandı. Prof. Dr. John P. A. Ioannidis ve ekibi tarafından 1996-2019 yılları arasında farklı alt disiplinlerde çalışmalar yürüten ve en az 5 makale yayını bulunan yaklaşık 7 milyon araştırmacının yaptığı bilimsel çalışmalar incelenerek gerçekleştirilen araştırma sonucunda, yüzde 2’lik dilime giren bilim insanları “World Top %2 Scientists” listesinde yer aldı.

Araştırmacıların bilimsel makale sayısı, h-indeksi, çok yazarlı yayınların hm indeksi, atıf/makale oranı gibi bilimsel veriler doğrultusunda değerlendirmeye alındığı araştırma sonucu ortaya çıkan liste, Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda’dan bilim insanlarının yer aldığı bir komisyon tarafından belirlendi. Araştırmanın sonuçları ScienceDirect’in “PLOS Biology” isimli dergisinde yayınlandı.

-Türk Bilim İnsanları da Listede Yer Aldı

Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık, Etkinleştirme ve Stratejik Teknolojiler, İnşa Edilmiş Çevre ve Tasarım, Mühendislik, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, İletişim ve Metin Çalışmaları, Tarihsel Çalışmalar, Felsefe ve Teoloji, Görsel ve Gösteri Sanatları, Ekonomi ve İşletme, Sosyal Bilimler, Biyomedikal Araştırma, Klinik ilaç, Psikoloji ve Bilişsel Bilimler, Halk Sağlığı ve Sağlık Hizmetleri, Biyoloji, Kimya, Yer ve Çevre Bilimleri, Matematik ve İstatistik, Fizik ve Astronomi alanlarında çalışmaları olan araştırmacıların listelendiği araştırmada, ülkemiz bilim insanlarının başarısı dikkat çekti.

– İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyeleri Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

İki farklı listenin hazırlandığı araştırma kapsamında, bilim insanlarının “kariyerleri boyunca yaptıkları çalışmalar” incelenerek oluşturulan sıralamada 159.683 araştırmacı arasında Türkiye’den 614 bilim insanı; 2019 yılı çalışmalarına göre oluşturulan sıralamada ise 161.441 araştırmacı arasında Türkiye’den 857 bilim insanı kendisine yer buldu.

Üniversitemiz, bilim insanlarının kariyerleri boyunca yaptıkları bilimsel çalışmaların değerlendirildiği listede 10 isimle yer alırken; 2019 yılı çalışmalarına göre oluşturulan listede ise 14 isimle yer aldı.

 

“Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi”nde yer alan öğretim üyelerimiz:

Veri tabanı ve araştırma sonuçlarına ulaşmak için tıklayınız. 

Leave A Comment